Kombi-kortet og koder på kørekortet.
Hvad er de enkelte koder, og behøver jeg at vælge?
UngTrafik er selvfølgelig også helt fremme når det gælder om at følge med udvikling og omstilling til fremtiden, så du kan få den bedste start på din køreoplevelse. Det gælder selvfølgelig også med hensyn til de allernyeste muligheder og regler på kørekortsområdet.
Vi anbefaler at hvis du ønsker kode 78 eller 148 (kombi-kortet), at du tilvælger én af disse to muligheder når du tilmelder dig. Så er du nemlig sikret denne mulighed på det valgte hold. Har du ikke valgt dette på forhånd, vil det dog også være muligt at tilvælge under forløbet, når du er startet.
Vi har nedenfor forsøgt at forenkle reglerne, så du bedre kan danne dig et overblik, og derved lettere træffe den beslutning der virker bedst for dig. Drøft det også gerne hjemme eller med andre som har fokus på dig og dine fremtidige behov.
- Og nej, du behøver ikke at vælge det ene eller det andet, inden du starter
Har du yderligere spørgsmål eller er i tvivl, så tøv ikke med at give et kald eller send en sms til Thomas på 25 79 79 79.

Kode 78 (kun automatgear)
Her modtager du udelukkende køreundervisning med automatgear.
Derfor må du også kun køre bil med automatgear efter køreprøven. Der påføres kode 78 i kørekortet. Denne kode gælder også i udlandet.
Denne mulighed er for dig som vil springer de tekniske færdigheder over fra starten, og også på forhånd ved, at det fremtidigt kun bliver automatgear/ elbil du vil køre.
Hvis du på et senere tidspunkt alligevel ønsker at køre med manuelle gear skal du køre minimum 7 lektioner med manuelle gear, med en godkendt kørelærer. Derefter kan du ansøge om at få kode 78 ændret til kode 148 hos borgerservice. Din kørelærer skal dokumentere dette på side 8 i Ansøgningsblanketten P23.
Kilde: Kørekortbekendtgørelsen pr. 1 .juli Bilag 5, afsnit III b.
Hvad er kode 148? (kombi-kortet)
Kort sagt betyder kode 148, at man har taget sin køreprøve i en bil med automatgear, men samtidig har modtaget undervisning i at køre med manuelt gear. Det vil sige, at man har lært at køre i begge slags biler, men har gennemført køreprøven med automatgear. Derfor har man kørekort til begge typer af biler.
Før det er muligt at få kode 148, skal man mindst have modtaget 7 Kørelektioner med manuelt gear.
Det svarer i praksis til at du starter på Manøvrebanen, også kaldet ”kravlegården” og derudover de 2 første gange øvelseskørsel på vej. Derefter kan du skifte til automatgear og fortsætte forløbet.
Hos UngTrafik bliver det mindst 8 lektioner med manuelle gear.
Denne nye regel trådte i kraft den 1. juli 2024.
Kode 148 påføres kørekortet. Koden har ingen konsekvenser i udlandet, da det kun er en national kode.

+

Fordele ved kode 148:
Fleksibilitet: Man har mulighed for at køre biler med både manuelt gear og automatgear.
Lettere indlæring af trafikforståelse: Jo mindre du skal arbejde med bilens teknik, jo hurtigere får du en forståelse af det trafikale samspil, herunder bl.a. orienteringer, placeringer og alle de andre trafikanter.
Nemmere køreprøve: Køreprøven kan være lettere at bestå i en bil med automatgear, da man slipper for at håndtere kobling og gearskift under prøven.
Frihed til valg: Efter bestået køreprøve kan man selv vælge, hvilken bil man ønsker at køre. Også i udlandet.
Ved du allerede: at du skal ud at køre elbil den kommende periode efter du har fået kørekortet, kan det også være en fordel.
Ulemper:
Manglende øvelse: Hvis man generelt kører bil med automatgear, kan man glemme nogle af færdighederne med manuelle gear, men det gælder jo for alle i forvejen.
Det du sparer: ved at tage resten af kørekortsforløbet med automatgear/elbil, skal du muligvis øve i et roligt område igen inden du føler dig helt tryk ved at køre med manuelle gear igen, når du har fået kørekortet.
Til første teori kommer vi også her til at gennemgå mulighederne og afklarer dine eventuelle spørgsmål om kode 148 (kombi-kortet).